Siirry pääsisältöön

Vadelmapiiras Key Westin tapaan

Tässä taannoin mietin Pakkasmarjojen Kesän upein vadelmakakku -kisaan liittyen, mitä yllättävää voisi leipoa vadelmasta. Nythän on viime aikoina ollut leivonnassa selkeästi sellainen trendi, että keksitään vanhoja herkkuja uusin vivahtein tai aivan uuteen muotoon. Ja tosi usein näitä ohjeita lukiessa tuleekin sitten mieleen, että onpas hauska twist, mitenköhän en ole tullut tuotakaan itse ajatelleeksi.

Tällä kertaa tulikin mieleen ajatus sellaisesta piirakasta, jota en ole nähnyt missään muualla. Olenkin ollut aivan tohkeissani tästä ohjeesta, jopa niin tohkeissani, että on harmittanut, kun ei ole ollut ketään kelle se jakaa. Siinä nimittäin yhdistyy monta herkkuani: keksimurupohja, kesäinen lempimarjani vadelma, makea pumpulinpehmeä marenki ja tietysti sokerina pohjalla ihana vaaleanpunainen väri.

Vadelmapiiras Key Westin tapaan


No siitä väristä täytyy toki sanoa sen verran, että mitä tummempi vadelman ja keltuaisen luontainen väri on, sitä enemmän väri taittaa violettiin tai johonkin muuhun sävyyn. Viimeisessä versiossani vatkasin keltuaisia tosi pitkään ja käytin jopa tipan valkoista väriä massaan, jotta sain juuri sellaisen värin kuin halusin. Käyttämäni vadelma oli tässäkin tosin aika tummaa, joten sen kerran kun kaupassa eteeni tulevat ekat ihanan vaaleanpunaiset vadelmat, tämä ohje pitää jälleen kerran testata. 

Jos nyt kuitenkaan et halua lähteä ihan niin paljon sillä värillä kikkailemaan, niin silloin tämä ohje on kyllä nerokkaan yksinkertainen. Eli tausta-ajatuksena on Key Westin limepiiras. Se on kaikille leipureille tuttu simppeliäkin simppelimpi piirakka, johon ei tarvita monta ainesosaa. Nyt olen vain korvannut ohjeessa olevan limemehun vadelmalla ja sitruunalla. 

On olemassa useita koulukuntia siitä, mitä limepiirakan päälle kuuluu, mutta marenkia siihen ei kuitenkaan yleensä laiteta. Kermavaahto toimii usein maun pehmentäjänä, jotkut eivät kaipaa sitäkään. Tähän vadelmapiiraaseen suosittelen kuitenkin ehdottomasti näkemään sen verran vaivaa, että teet päälle italialaisen marengin, sillä se kruunaa koko herkun. (Toki varoituksen sana niille mielestäni kovin omituisille ihmisille, jotka sanovat leivonnaisten yhteydessä, että en tykkää kovin makeasta - Tämä piirakka on makeaa!)  

Joten sen pidemmittä puheitta, saanko esitellä tällä hetkellä Pakkasmarjojen kisan
finaaliäänestyksessä mukana olevan: "Vadelmapiiras Key Westin tapaan"

Tämä piiras on tehty 18 cm vuokaan


OHJE

Pohja: 
200 g vaniljanmakuisia murokeksejä
n. 50 g sulatettua voita

Täyte:
200 g kotimaista pakastevadelmaa tai tuoretta vadelmaa
4 keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
1/2 sitruunan mehu

Valmistus:
1. Hienonna keksit muruksi. 
2. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille
(n. 20 cm vuoassa piirakasta tulee vähän korkeampi ja näyttävämpi, mutta voit yhtä hyvin tehdä sen myös isompaan vuokaan)
3. Purista sulatetut vadelmat siivilän läpi, jotta saat siemenettömän soseen
4. Erottele munat ja vatkaa keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi 
5. Lisää keltuaisvaahtoon kondensoitu maito, vadelmasose ja puristettu sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi
6. Levitä seos vuokaan ja paista 175 asteessa noin 12-20 minuuttia riippuen piirakan korkeudesta. Valmis piirakka saa hytkyä vielä hiukan keskeltä.
7. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin. Piirakan on hyvä jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Koristelusta:
Tämä piirakka toimii toki ihan sellaisenaankin, ja sanoisinkin että seuraavan vaiheen valinta on ihan siitä kiinni, paljonko haluat nähdä vaivaa. Esim. kesämökillä palan kylkeen voi juuri ennen tarjoilua pursottaa valmista kermavaahtoa ja tarjoilla tuoreiden vadelmien kanssa. Tai sitten vispaat kunnon kermavaahdon ja levittät tai pursotat sen kauttaaltaan piirakan päälle ja ripottelet tuoretta vadelmaa koko komeuden päälle. 

Täytteestä jää kuitenkin neljä valkuaista yli, joten herkullisen marengin tekeminen on aika luontevaa. Tavallisen marengin voi toki kypsentää nopeasti tohottimella, mutta itse tykkään italialaisesta marengista, joka on sellaisenaan kypsää ja niin ihanan pehmeää ja kauniin valkoista. Italialaisen marengin ohjeita on internet tulvillaan, joten en lähde sellaista tähän kopioimaan. 

Sen verran voin marengin osalta vinkata, että neljästä valkuaisesta tulee jo aika valtavan paljon marenkia... Ei kuitenkaan hätää - italialainen marenki säilyy pakastimessa. Eli ei muuta kuin loppu pursotinpussi pakastimeen ja sieltä sitten käyttöön, kun seuraavan kerran kaipaat jotain herkkua. 


Vielä pari vinkkiä pohjan kekseihin liittyen:

Voit käyttää pohjassa myös digestivekeksejä. Silloin voita tarvitaan ainakin 75 grammaa. Joka tapauksessa tarvittavan voin määrä on hyvä tarkistaa kekseistä riippuen, murokeksit kun tarvitsevat paljon vähemmän voita kuin karkeammat keksit. 

Gluteenittoman version saat helpolla käyttämällä gluteenittomia keksejä. Itse tein kerran niin, että 150 g oli gluteenittomia Kolakakor-keksejä ja 50 g gluteenittomia digestivejä ja herkullista oli. 

Tässä vielä kuva ensimmäisestä testiversiostani, jossa tein piirakan laakeampaan vuokaan enkä vatkannut keltuaisia juuri yhtään. Eihän se tuokaan väri ruma ole, mutta toki vaaleanpunaisempi miellyttää omaa silmääni enemmän.



Kommentit

  1. Tätä pitääkin kokeilla. Näyttää herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ehdottomasti! Itse ajattelin tehdä tätä taas ensi viikolla, ja tällä kertaa kokeilla ehkä ihan tavallisilla digestive-kekseillä. En ole myöskään koskaan kokeillut, josko käyttäisikin vadelmat siemenineen päivineen. Tule sitten kertomaan, mitä tykkäsit. Ja kiva kun jätit kommenttia!

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit