Paras gluteeniton suklaakakkupohja

Tämän ohjeen haluan jakaa, koska se on kulkenut mukanani jo niin pitkään. Uskallan väittää ohjetta parhaaksi, koska se on niin helppo ja monikäyttöinen. Melkeinpä aina kotoani löytyy myös valmiit ainekset, joten tämän kakun leipomista ei välttämättä tarvitse erikseen edes sen kummemmin suunnitella.
Gluteeniton suklaakakku suklaakreemillä ja mustikkahillolla

Teen yleensä tällä ohjeella niin gluteenittomat mokkapalat, suklaapiiraat samoin kuin gluteenittomat suklaakakkujenkin pohjat. Ohje on aikanaan normaalina mokkapalaohjeena poimittu jostakin, varmaan ainakin kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen olen sitä hartaasti tuunannut erilaisilla jauhoilla gluteenittomaksi, ja vihdoinkin löytänyt mielestäni hyvän balanssin. Käytän tätä myös ihan tavalliseen leivontaan ja silloin korvaan kaikki jauhot 5 desillä vehnäjauhoa.

OHJE:

5 dl sokeria
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl kookos- tai mantelijauhoa (käytän kookosta jos manteliallergikkoja)
1 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
200 g voita
2,5 dl vettä (osa voi olla myös kahvia)
1 tl suolaa
4 rkl kaakaojauhetta
1 dl maustamatonta jogurttia
2 munaa

1. Sekoita kulhossa jauhot, sokerit ja leivinjauhe ja sooda
2. Kiehauta kattilassa voi, vesi, suola ja kaakaojauhe
3. Kaada kuuma voiseos jauho-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi (ei tarvita vatkainta).
4. Sekoita joukkoon jogurtti (olen käyttänyt myös vadelmajogurttia, mangojogurttia, tuorejuuston ja kerman seosta, ranskankerman ja maidon seosta ym. mitä kaapista nyt on löytynytkin)
5. Sekoita joukkoon munat (taikina ei saa olla ihan kuumaa kun munat sekoitetaan joukkoon)

Paista 200 asteessa kunnes keskeltä kokeiltaessa ei tartu enää raakaa taikinaa tikkuun. Mokkapalojen paistoaika on noin 20 minuuttia. En kuitenkaan suosittele katsomaan kelloa liian pitkään, vaan tarkkailemaan pohjan paistumista.

Gluteenittomat mokkapalat

Minulla on vähän uunipeltiä pienempi vuoka (n. 27x38 cm) ja siihen tästä taikinasta tulee ihanan runsas mokkapalapohja. Uunipannun kokoisena teen ohjeen puolitoistakertaisena. Välillä teen vain puolikkaan ohjeen verran, ja paistan sen noin 22 cm vuoassa saaden tosi nopeasti pyöreän suklaapiirakan pohjan.

Niinkuin esimerkiksi toissapäivänä. Meillä oli Tyttö Esikoiseni ja tämän ystäviä tekemässä koulun nyyttäreihin macaronseja, ja täytteitä jäi kuitenkin sen verran yli, etten halunnut laittaa niitä poiskaan. Nopeasti vain pohja paistumaan, ja sitten pursottelin lakritsivaahdon ja sitruunakreemin siihen päälle. Ja tuli muuten hyvää! Tyttö Esikoisenikin jopa ihmetteli, miten ehdin leipomaan niin nopeasti.

Gluteeniton lakritsi-sitruuna-suklaapiiras

Kun kaipaan korkealle kapealle viisikerroksiselle gluteenittomalle suklaakreemikakulle pohjia, teen puolitoistakertaisen ohjeen, laitan yhden kerroksen korkuisen pohjan paistumaan 18 cm vuokaan, lopun taikinan paistan uunipannulla, ja leikkaan neljä pohjaa siitä. Ja tietysti jos tyytyy nelikerroksiseen, ei tarvitse tuota ekstravuokaa ollenkaan. Uunipelleissä on tietysti mittasuhteissa eroja, mutta leikkaamalla palat suunnilleen tämän piirrosmallin mukaan, pystyt maksimoimaan kakkupohjan käytön. Itselläni kakun halkaisijaksi tulee sellainen pikkuisen alle 18 cm eli tuosta irtopohjasta leikkaan sitten vielä pikkuisen rapeampaa reunaa pois.

Neljäkerroksisen kakun pohjien leikkaus levykakusta

Ja ohjehan toimii toki myös vaniljakakun ohjeena, kun jättää vain kaakaojauheen pois. Meidän ihanasta lähikaupasta löytyy myös valkosuklaakaakaojauhetta, ja siitä tuli myös herkulliset mokkapalatyyppiset leivonnaiset myjäisiin. Päälliseenhän voi tällöin aika vapaasti laittaa mitä vain makutomusokeria, tässä meillä oli vadelmanmakuista ja suussa poksahtelevia rakeita muiden koristeiden lisäksi päällä.

Valkosuklaapalat vadelmapäällisellä

Toivottavasti sait ideoita ja kokeilet ohjetta. Olisi kiva kuulla kommenttisi. Sellaiseen kermakakkuunhan tämä pohja ei sovellu, koska on melko tiivis. Mutta esim. jähmettyviin kreemeihin vallan loistava, ja ohueksi paistettuna toimii myös ihanasti juustokakun pohjana, jos haluaa joskus vaihtelua digestivepohjaan.




Kommentit

  1. Sydämestäni suosittelen kokeilemaan. Sun ylin suklaakakku mustikkakreemillä on PARASTA mitä olen ikinä maistanut. Parasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit