Puolukkapiiras Key Westin tapaan

Saattaisivat keywestiläiset kyllä jo kauhistua, miten kauas olen päätynyt heidän ihanasta klassikkolimepiiraastaan. Mutta kun tässäkin piiraassa nyt kuitenkin kaikki muut ainekset mehua lukuunottamatta ovat samat, niin ristittäköön sekin edelleen esikuvansa mukaan. 

Blogia aiemmin lukeneet tietävät, että nämä keywestiläiset on mun suosikkeja. Ekan ohjeen kehittelin vadelmakakkukisaan ja se löytyy blogistani täältä ja Pakkasmarjojen sivuilta täältä. Sittemmin repertuaari laajeni raparperiin ja karpaloon.

No mitäs uutta tässä puolukkaversiossa sitten on? Ei yhtään mitään muuta kuin keksipohjassa käytin tällä kertaa piparkakkuja ja mehu on tosiaan puolukkamehua. Tärkeintä on valita sellainen 100 % mehu, jossa ei ole yhtään lisättyä sokeria.


Puolukkapiiras Key Westin tapaan
16 cm vuokaan tehtynä

OHJE

200 g piparkakkuja (tai muita keksejä)
70 g voisulaa 
4 keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
1,5 dl sokeroimatonta puolukkatäysmehua
1 limen mehu puristettuna
(pari tippaa punaista elintarvikeväriä)

1) Murskaa piparit. 

2) Sulata voi. 

3) Sekoita piparimurut ja voisula ja painele n. 18 cm vuoan pohjalle ja reunoille. 

4) Erottele valkuaiset ja keltuaiset.

5) Vatkaa keltuaiset kevyesti vaahdoksi. 

6) Sekoita joukkoon kondensoitu maito ja puolukka- ja limemehu. 

(Halutessasi voit säätää täytteen väriä hieman punaisemmaksi parilla tipalla elintarvikeväriä. Tai jos sinulla sattuu olemaan punajuurimehua ulottuvilla, niin sitäkin voit käyttää.)

7) Levitä täyte keksipohjan päälle ja paista 175 asteessa n. 12-18 minuuttia, vähän riippuen vuoan koosta. Piirakan voi ottaa uunista heti kun täyte on hyytynyt. Keskikohta saa olla jopa vielä hieman tutisevaa, sillä se tiivistyy vielä jääkaapissa.

Jos käytät irtopohjavuokaa, kannattaa vuoan alle laittaa leivinpaperi, ettei uunin pohjalle tihku voita.

8) Jäähdytä piiras huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin jäähtymään läpikotaisin - mielellään yön yli. 


Gluteeniton puolukkapiiras syntyy helposti vaihtamalla pipareita


KORISTELU

Seuraavana päivänä on aika koristella piiras. Ohjeesta jää neljä valkuaista yli, joten jos et keksi niille muuta käyttöä, marenki on tietysti järkevin vaihtoehto. Kermavaahtokin on kyllä tosi hyvää, varsinkin jos et ole mitenkään innostunut tekemään marenkia. Ja itse asiassa kermavaahtohan on aidon keywestiläisen ainoa oikea lisuke!

Mä rakastan italialaista marenkia, mutta tiedän monen kokevan sen melko työlääksi. Lämpömittarin sen valmistaminen kyllä vaatii melkein väkisinkin, ja mielellään myös vatkaimen, jota ei tarvitse omin pikku kätösin pidellä ihan koko aikaa. Vaiheittaisia hyviä ohjeita löytyy googlaamalla "Italialainen marenki".

Itselläni on edelleen kermavaahtoversio kokeilematta. Jätäthän siis kommenttisi, jos testaat sitä. 







Kommentit

Suosituimmat tekstit