Raparperipiiras Key Westin tapaan

Meidän pihallamme raparperit kasvavat niin varjossa, että oikeastaan nyt vasta edelleen hentoiset varret ovat parhaimmillaan syötäväksi. Olenkin tehnyt lähes joka päivä jotain raparperista, ainakin sitten edes pienen määrän pikahilloketta jogurtin kaveriksi, tai vaikkapa tämän ihanan piirakan kanssa syötäväksi. Kun raparperia käyttää näin alkukesästä, voi kuoretkin silputa huoletta mukaan, joten mikäs sen helpompaa. Itse hoitelen raparperihommat saksilla, niin ei tarvita edes leikkuulautaa.

Tämä ohje on hyvin samankaltainen kuin aiemmin julkaisemani ohje Vadelmapiiras Key Westin tapaan, mutta jos mahdollista, vieläkin helpompi. Kannattaa kuitenkin lukaista tuokin ohje läpi, koska siinä olen ehkä vähän tarkemmin selittänyt joitain vaiheita.

Raparperipiiras Key Westin tapaan

Tein ensimmäisen version kevyesti siivilän läpi puristetusta raparperimehusta, mutta seuraavaan piirakkaan halusin hyödyntää koko varret ja soseutin raparperit keittämisen jälkeen sauvasekoittimella. On varmaan ihan makuasia, kummalla tavalla tämän tykkää tehdä. Ja jos lopputuloksen väri ei miellytä silmää, pisaralla punaista tai vihreää elintarvikeväriä sitä saa tuunattua jo johonkin suuntaan.

OHJE
200 g kaurakeksejä
75 g voisulaa
4 keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
n. 1,5 dl raparperimehua/sosetta (itselläni tämä määrä tuli 5-6 raparperin varresta)
1/2 sitruunan mehu

Murskaa keksit, sekoita voisulaan ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Pilko raparperit ja keittele vesitilkassa n. 5 minuuttia. Soseuta tai purista siivilän läpi ja anna jäähtyä.

Vatkaa keltuaiset kevyesti vaahdoksi, sekoita joukkoon kondensoitu maito, raparperisose/mehu ja sitruunamehu.

Levitä täyte keksipohjan päälle ja paista 175 asteessa n. 12-18 minuuttia, riippuen vuoan koosta. Piirakan voi ottaa uunista heti kun täyte on hyytynyt. Keskikohta saa jopa olla vielä vähän tutisevaa.

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin.

Päälle voit tehdä valkuaisista italialaisen marengin, tai tehdä tavallista marenkia ja paahtaa sen pinnan uunissa. Kermavaahto sopii myös hyvin. Itselläni on usein pakastimessa pursotuspussissa valmiina italialaista marenkia, se kun säilyy lähes pursotusvalmiina.

Piiraan päälle sopii hyvin pikaraparperihilloke. Se kannattaa kuitenkin lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Tai vaikkapa tarjoilla hilloke erillisestä kulhosta, niin jokainen saa annostella sitä ihan itse.

Raparperipiiraan päällä italialaista marenkia ja raparperihilloketta

Jonkin verran tämän piiraan herkullisuudesta ehkä kertoo se, että Mies, joka sattuneesta syystä on kyllästetty monilla leipomuksilla, ihan vilpittömästi kehui tätä. Sanoi, että on niin hyvää, että voisi vastaavasta jopa kahvilassa maksaakin jotain. Ja se on paljon se.


Kommentit

Suosituimmat tekstit