Kirsikkapiirakka mascarpone- ja murupäällisellä

Kadulla nimeltä Salakakkuja kasvaa upea kirsikkapuu. Ainoa ongelma on ollut se, että puu ei kasva meidän pihalla. Viime kesänä keräsin jo rohkeutta tiedustella lupaa poimia kirsikoita, mutta sopivaa hetkeä ei koskaan ehtinyt tulla. Joka päivä kuljin puun ohi ja toivoin, että puun omistajataho sattuisi reitilleni ja voisin kysyä, mutta sitten eräs kaunis päivä kirsikkapuu olikin täysin tyhjä. En tiedä, oliko joku muka ahkeroinut koko puun tyhjäksi, vai oliko paikalle kenties osunut nälkäinen lintuparvi, mutta joka tapauksessa kirsikat jäivät minulta saamatta.

Tänä vuonna olinkin sitten fiksumpi ja kyselin kirsikanpoimimislupaa sähköpostilla. Tietysti ensin olin taas pari viikkoa katsellut näitä ihanuuksia ja miettinyt, kehtaanko kysyä. Melkein vuorokauden jouduin vielä odottelemaan malttamattomana vastausta, mutta kun lupa heltisi, olin saman tien puun alla ämpärini kanssa. Kirsikoiden poimiminen onkin aika paljon mukavampaa hommaa kuin vaikkapa mustikoiden kun sanko on nopeasti puolillaan.


Seuraava vaihe ei sitten olekaan koskaan niin mukava: kirsikoiden kivien poistaminen. Onneksi jenkeistä tarttui joskus mukaan tähän tarkoitukseen suunniteltu vempain, koska näinä hetkinä sillä todellakin on käyttöä. Melkoinen sotku hommassa syntyy, vaikka kuinka yrittäisi olla siististi. Piirakan yli jääviä kirsikoita en kyllä enää jaksanut operoida, joten keittelin ja paseerasin niistä sitten sosetta pakastimeen tulevia leivontaprojekteja varten.

Piirakan tein melko pitkälti suositun Maisemakahvilan raparperipiirakan ohjeen mukaan. Vähän lisäsin kanelia ja kardemummaa, ja rahkan tilalla halusin tosiaan käyttää mascarponea. Piimä ei meiltä häviä jääkaapista sitten millään, joten sen korvasin jogurtilla.

Kirsikan mehu on todella värjäävää, ja piirakassa se muuttuu melkein mustan näköiseksi, joten hedelmät kannattaa kivien poistamisen jälkeen valuttaa hyvin ja pyöritellä vaikka vielä pienessä määrässä vehnäjauhoa.

Muruseos (sekoitetaan keskenään):
8 dl vehnäjauhoa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
ripaus kardemummaa
250 g sulatettua voita

Sekoita pohjataikinaa varten:
2/3 muruseoksesta
2 dl jogurttia
1 muna

Levitä pellille levitetyn pohjataikinan päälle:
1 litra kirsikoita

Ja levitä tämän päälle mascarponeseos:
500 g mascarpone
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 kananmunaa

Mascarponeseuksen päälle ripotellaan:
1/3 muruseoksesta

Paistetaan 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Piirakasta tulee sen verran korkea, että se pitää tehdä syvemmälle uunipannulle, ei tavalliselle pellille. Kypsymistä kannattaa myös seurata, koska liian kypsänä piirakan pohjasta tulee liian kuiva. Todennäköisempää kuitenkin on, että piirakka jää vähän raa'aksi. Pinta kannattaakin peittää foliolla paistumisen jossain vaiheessa, jos se alkaa tummua liikaa. Ja tämän piirakkaohjeen ollessa kyseessä leikkaan itse aina ihan keskeltä peltiä paistovaiheessa pienen näytepalan, kun harvoin sitä kuitenkaan kokonaisena laitetaan tarjolle.

Kirsikkapiirakka mascarpone- ja murupäällisellä

Nyt on sitten kesän kirsikkapiirakkaa pakastimessa syksyn kyläilijöille, ja saatiin siitä itsekin parit päiväkahvit nautittua. 

Kommentit

Suosituimmat tekstit