Mehevät runebergintortut ilman vatkainta


Saisinkohan innostettua sinut vielä tekemään viikonlopulle runebergintorttuja tai -kakkua? 

Mehevät runebergintortut

Tämä ohje on kirjoitettu torttujen muotoon vain ja ainoastaan siitä syystä, että ostin loppuvuodesta runebergintorttuvuoan. Sellaista itselläni ei ole koskaan aiemmin ollut ja tietenkin sitä piti nyt sitten päästä käyttämään. Mutta ihan yhtä hyvin nämä tortut voi paistaa muffinssivuoassa, tai vaikka sitten kakkuvuoassa ja tehdä leikattavan isomman kakun.

Eihän kaikki tosiaan edes tykkää runebergintortuista. Tätä minun on kyllä ihan hirveän vaikea käsittää, koska se on yksi suosikkileivonnaisistani. Ehkäpä nämä ihmiset eivät ole koskaan saaneet riittävän hyvää omaan makuunsa tuunattua runebergintorttua? Joka tapauksessa kannattaa edes kerran koittaa tehdä niitä itse.

Tässä ohjeessa teen kermasta hapanta ja paksua, koska se tuo mielestäni taikinaan pienen kivan lisäsäväyksen. Voit ihan hyvin skipata tämän 2) vaiheen eli käyttää kuohukerman sellaisenaan ja jättää etikan ja punssin lisäämättä. Käytä silloin pelkkää leivinjauhetta (2 tl) äläkä ollenkaan ruokasoodaa.


RUNEBERGINTORTUT (et tarvitse vatkainta, kuten otsikossa lupasin)

Taikinasta saat 12 isoa torttua 

Kuivat aineet

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

3 dl vehnäjauhoa

1,5 dl mantelijauhoa (tai mantelijauhon ja korppujauhon yhdistelmää, ei ole niin tarkkaa)

1,5 dl piparimurskaa

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

Muut aineet

100 g voita

1 dl ruokaöljyä

2 kananmunaa

1,5 dl kuohukermaa

1 rkl valkoviinietikkaa tms.

(1 rkl punssia) 

(2-3 tippaa karvasmantelia)

Kostutukseen

Vettä

Tomusokeria

(Punssia/Rommia/jotain muuta)

Päälle

Vadelmahilloa

Tomusokerikuorrutusta


TEE NÄIN

1) Murskaa piparit pieneksi muruksi (esim. kaulimella muovipussissa tai sauvasekoittimella)

2) Mittaa pieneen astiaan 1,5 dl kermaa ja lisää 1 rkl etikkaa (ja 1 rkl punssia). Jätä sivuun odottamaan.

3) Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet

4) Sulata toisessa astiassa voi

5) Sekoita hieman jäähtyneen voisulan sekaan öljy ja kananmunat (itse käytän pikkuvispilää)

6) Tässä välissä on hyvä vaihe voidella vuoat, jos käytät sellaisia. Syvien vuokien pohjan kautta kulkemaan kannattaa leikata leivinpaperista pienet suikaleet, joiden avulla tortut voi nostaa ylös

7) Sekoita paksuksi muuttunut kerma voi-öljy-muna-seokseen, lisää halutessasi karvasmantelitipat

8) Sekoita saamasi seos kuiviin aineisiin.

9) Annostele taikina vuokiin. Huomaathan, että taikina kohoaa vielä uunissa.

10) Paista isoja torttuja 180 asteessa noin 20-25 minuuttia, muffinssivuoissa tortut kypsyvät nopeammin.

11) Laita tortut jäähtymään


Runebergintorttujen taikina on muuten 
tosi herkullista sellaisenaankin.


Mistä tunnistaa hyvän runebergintortun?

Avainkysymyksiä runebergintortuissa ovat rakenne ja kostutus. Oma suosikkini on melko tiivis, olematta kuitenkaan piiruakaan kuiva. Tämä vaatii käytännössä aina vähintään vuorokauden tiivistymisajan. Muista siis tehdä tortut hyvissä ajoin ennen tarjoilua!  

Toisaalta liian kosteakin leivonnainen on melkein yhtä paha. En siis todellakaan voi ymmärtää tapaa, jolla Mies syö runebergintorttunsa. (Siihen liittyy noin puoli senttiä lautasella olevaa punssia ja päälle lätsäytetty torttu, mutta ei siitä sen enempää.) 

Tällä yllä kuvatulla ohjeella tehty runebergintorttu on kuitenkin sen verran ryhdikäs, että se ei pientä kosteutta pelästy, eikä hevillä muutu hötöiseksi mössöksi. 

Runebergintortut voi leipoa myös runeberginruutujen muotoon,
silikonivuokia kun on nykyään kaikenlaisia.
Tässä ollut käytössä Lekuén minibrowniesvuoka.

Runbergintorttujen kostutus

Meillä runebergintortut kostutetaan aina punssi-tomusokeri-vesiseoksella. Jotkut tykkää käyttää rommia, toiset jotain muuta alkoholia ja osa sitruunamehua. Sitruunamehu ei oikeastaan kyllä kuulu tähän leivonnaiseen, joten suosittelisin lämpimästi alkoholia välttäville pelkkää vesi-tomusokeriseosta. Ja meillä pienet pojat syövät omat ruunarinsa aina täysin kuivina, että ei kai sekään kiellettyä ole. 

Itse siis laitan kostutusliemeen kuumaa vettä vajaan desilitran, lisään siihen pari-kolme ruokalusikallista tomusokeria, sekoittelen niin että se sulaa ja lopuksi laitan desin verran punssia.

En ole isoja torttuja koskaan uskaltanut dipata ihan huppeluksiin, vaikka pienet ruudut olen kyllä kostuttanut sillä tyylillä. Isojen osalta kaadan nestettä lautaselle ja kierittelen torttuja sitten siinä, päälle saatan lusikoida vähän lisää kostuketta tai dipata pohjat ja pinnat. Ja usein teen kostutuksen kahteenkin kertaan, niin ei ainakaan tulee liikaa kosteutta kerralla. 

Runebergintorttu vaati sen yhden yön tai mielellään jopa yhden vuorokauden jääkaappilevon kostutettuna. Vasta sitten se on riittävän tiivis ja kostea. Ja kyllä nämä kestävät 2-3 päivää ihan yhtä hyvänä, ellei jopa parempana, kunhan et laita päällisiä niihin kuin vasta vähän ennen tarjoilua. (Se päälle vetäisty tomusokerirengas nimittäin imeytyy levossa johonkin tortun uumeniin.)

Eli vasta ennen tarjoilua kannattaa runebergintorttuihin laittaa päälle hillosilmä ja tomusokerirengas sen ympärille. Itse käytin tällä kertaa joululta jäänyttä Dr. Oetkerin piparinkoristelukuorrutetta. Helppoa kuin mikä.

Hyvää Runebergin päivän viikonloppua kaikille!

Kommentit

  1. Täytyy testata. Mun täytyy kyllä lisätä taikinaan pähkinä- tai mantelirouhetta, enkä ymmärrä, miten pystyisi odottamaan seuraavaan päivään 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tokihan sitä riittävän kosteustasapainon valvonta ja varmistelu pitää suorittaa säännöllisin väliajoin :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit