Suklainen dalgona-kahvimoussekakku

Maistoin tätä instaihmettä eli dalgona-kahvia (myös nimellä whipped coffee) ensimmäistä kertaa pari kuukautta sitten, kun Tyttö Esikoiseni meille sellaista valmisti. Saman tien alkoi päässä tietysti surrata, miten kahvivaahdosta saisi tehtyä jotain hyvää moussekakkua. Lähiaikoina on vain kakkuhetket olleet tosi vähissä, joten resepti on odotellut kehittelyä melko pitkään. Nyt kun tämä vispattu kahvi on noussut esille vähän siellä sun täällä, muistui ajatus taas mieleeni.

Edellisviikonloppuna saatiin vihdoin vieraita, ja kun kauppoihinkin oli tullut sopivasti uutta suklaakermaa, näki ensimmäinen testiversio päivänvalon. Tuon ensimmäisen kakun tein browniepohjan päälle kahvivaahdosta ja Valion suklaakermasta. Vähän jo siinä tehdessä mietin, että ei tämä ehkä oikein pysy kasassa, mutta liivatettakaan en sitten kuitenkaan käyttänyt. Se olikin se ensimmäinen virhe, ja toinen virhe oli se, että laitoin kakun päälle pehmeän ganachen. Kakku oli kyllä tosi hyvän makuista kevyesti kohmeisena, mutta eihän se sitten oikein kasassa pysynyt, kun vähän enemmän lämpeni...

Sen verran tuo ihanan makuinen, mutta masentavasti pöydälle levinnyt tapaus jäi vaivaamaan mieltä, että pitihän siitä tehdä uusi versio. Tällä kertaa päätin korvata suklaakerman vispikermalla ja tummalla suklaalla, jotta saisin suklaasta vähän jähmettymisapua. Varmuuden vuoksi sitten tein kuorrutteen suklaasta ja voista, ja johan olin löytänyt oikean koostumuksen!

Dalgona-kahvimousseleivokset

Toisen version kakusta tein leivosmuotteihin, ja niiden pohjana käytin Oreon kahvinmakuisia keksejä. Kun alkoi näyttää siltä, että tästä tulisi ihan julkaisukelpoinen juttu, tein kolmannen version vielä pieneen irtopohjavuokaan dominokekseillä. Kahvista pitää sanoa sen verran, että kaikki pikakahvi ei kuulemma vaahtoa. Itse olen käyttänyt Nescafén Kultaa ja se toimii ainakin tosi hyvin.

Dalgona-moussekakku

Suklainen dalgona-kahvimoussekakku (noin 8 palaa)

150 g tummaa suklaata
2 rkl sokeria
2 rkl pikakahvia
2 rkl kuumaa vettä
3 dl vispikermaa

Pohja:
Domino-keksejä
vähän maitoa

Kuorrute:
150 g suklaata (maitosuklaata tai tummaa suklaata maun mukaan)
100 g suolatonta voita

Tee näin:
1. Peitä 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
2. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
3. Vatkaa kulhossa sokeria, kahvia ja vettä niin pitkään, että saat vaaleanruskean ihanan kuohkean vaahdon.
4. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Vispilöitä ei tarvitse pestä tässä välissä.
5. Sekoita kahvivaahto ja sulatettu suklaa, ja kääntele lopuksi sekaan kermavaahto.
6. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle.
7. Dippaile dominokeksejä maitoon muutaman sekunnin ajaksi, jotta ne hieman pehmenevät, ja valuta ylimääräiset maidot talouspaperiin. Painele keksit vieri viereen seoksen päälle. Tästä tulee kakun pohja, joten paina keksit niin syvälle, että ne jäävät seoksen pinnan tasolle. (vaihekuva 1)
8. Laita kakku pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi.

Kuorrutus:
9. Sulata kuorrutusta varten suklaa ja voi kattilassa. Varo sekoittamasta liikaa (seos ei saa myöskään kiehua), ettei seokseen tule kuplia.
10. Irrota jäätynyt kakku vuoastaan, aseta lautasen päälle muki tai pieni kulho, ja käännä kakku sen päälle. Irrota leivinpaperi pinnalta. (vaihekuva 2)
11. Valuta suklaa-voisulaa kauttaaltaan jäätyneen kakun päälle niin, että se valuu reunoilta alas. (vaihekuva 3)
12. Suklaasula jähmettyy todella nopeasti, ja kakun voi siirtää tarjoilulautaselle ja jääkaappiin sulamaan loppuun.
13. Koristele pinta halutessasi esim. kermavaahtopursotuksin.


Vaihekuva 1: Dominokeksipohja painellaan tekovaiheessa moussen pinnalle

Vaihekuva 2: Jäinen kakku nostetaan mukin tai kulhon päälle

Vaihekuva 3: Suklaavoisula kaadetaan hitaasti kakun päälle

Tätä kakkua on ehtinyt jo muutama aikuinen maistamaan, ja kaikki ovat tykänneet kovasti. Maku on hyvinkin täyteläinen - sekä tumman suklainen että kahvinen, joten lasten suosikiksi tästä kakusta ei taida olla. Aikuisten kesken se on sitä vastoin täydellinen herkku. Itse pidän kakkua myös melko helppotekoisena, varsinkin kun sen voi tehdä pakastusvaiheeseen vaikka useamman päivän ennen tarjoilua, ja lisätä sitten tarjoilupäivänä vain suklaapäällisen ja koristeet.

Suklaassa suosin itse päällä maitosuklaata. Yritin myös miettiä, olisiko Dominolla vaniljan lisäksi tällä hetkellä markkinoilla joku muu täytekeksi, jonka maku sopisi tähän pohjaan, mutta ei tullut mieleeni. Kahvinmakuiset Oreot olen nimittäin tuonut joskus ulkomailta, ja nehän olivat aivan loistavia. Eli vinkatkaa, jos muistuu joku keksi mieleen. Myydäänkö esimerkiksi niitä ihania dipattavia Dops-keksejä vielä?

Voisihan tätä kakkua toki karsia helppoudessa vielä jättämällä suklaapäällisenkin kokonaan pois. Ja jos jättää dominotkin pois, niin siinähän sitä on sitten kiva ja elämääkin helpompi jälkiruoka maljoihin laitettavaksi. Eli ohje on kyllä tosi monikäyttöinen.

Olisi kiva kuulla kommenttisi, jos innostut kokeilemaan!






Kommentit

  1. Ei tule kahvikakusta lapsenmielisen aikuisenkaan lemppari 😉 Mutta hyvältä näyttää 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä varmana tulekaan! Itse olen juonut kahvia vasta muutaman vuoden, ja sitä ennen jo pieni kahvin häivähdyskin aiheutti puistatuksia 😆

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit