Hienostunut mansikka-kuohuviinikakku

Mansikka-kuohuviinikakku

Edellisviikonloppuna juhlittiin ystäväni virkanimitystä tyttöjen illassa. Minä tietysti lupauduin tekemään kakkua, ja tämä tyttöjen ilta -teema hurautti ajatukseni heti kuohuvaan ja vaaleanpunaiseen. Että ei siis ihme, jos mieleeni tuli ekana tämä Vaaleanpunainen kuohuviinikakku.

Edellisessä tekemässäni kakussa oli jenkkityyliin välissä pelkkää kreemiä. Tai pelkkää ja pelkkää, olihan sekin kyllä runsaalla kuoharikaadolla maustettua, mutta nyt teki mieli kuitenkin jotakin vähän erilaista. Koska yksi lempikakkutäytteistäni on ollut pitkään mascarpone kinuskikastikkeella ja marjoilla, päätin kokeilla, saisiko kuohuviinistä jotain kinuskia vastaavaa. Ja saihan siitä. Nimittäin kuohuviinisiirappia!

Tämän kakun tekeminen alkaa siis siirapin keittelyllä. Ja koska siirappi jäähtyy aika julmetun hitaasti, suosittelen tekemään sen jääkaappiin jo hyvissä ajoin - viimeistään kuitenkin kakun täyttämistä edellisenä päivänä. Ja koska kakku on hyvä täyttää päivää ennen tarjoilua, jotta maku ja kosteus ehtii tasoittua, ei tätä kakkua todellakaan puuhastella kasaan tarjoilupäivänä.

KUOHUVIINISIIRAPPI:

4 dl kuohuviiniä
3 dl sokeria

Keitä sokeria ja kuohuviiniä keskimiedolla lämmöllä niin pitkään, että nestettä on haihtunut riittävästi ja koostumus on paksuuntunut siirappimaiseksi. Seosta ei tarvitse sekoittaa välillä. Itselläni tähän meni noin 10-15 minuuttia. Jäähtyessään siirappi kyllä paksunee vielä hieman, mutta jos se tuntuu jäävän liian juoksevaksi, voit yksinkertaisesti lisätä sokeria ja keitellä vähän lisää.

Sitten se itse kakku. Pohdin pitkään, kumman kakkureseptin tähän kirjoittaisin. Ensimmäisen kakun tein nimittäin vain vähän muokatulla jenkkiohjeella, mutta sitten päätin myöhemmin kokeilla, josko saisin omasta vaniljakakkuohjeestani tuunattua kuohuviiniversion. Siinä jenkkiohjeessa oli hirveän tarkkaan annettu vatkausajat ja tehot ja kuinka jokaisen munan lisäämisen jälkeen pitää vatkata täysi minuutti ja sitä rataa. Että jotenkin vain kauhean raskasta, sanon minä. (Mutta jos joku siihen käyttämääni alkuperäiseen ohjeeseen kuitenkin haluaa perehtyä, niin se löytyy täältä: Pink Champagne Cake.)

Kuohuviinikakkutaikina on ihanan väristä

Uskokaa tai älkää, mutta sekoitettavalla taikinalla kakusta tuli ihan yhtä hyvää. Ehkä ihan piirun verran tiiviimpää, mutta eipä kyllä kokonaisuudessa ollut mainittavaa eroa. Väristä en voi sanoa ihan varmuudella, koska ekan kakun tein edullisesta punaisesta virolaisesta mansikkakuohuviinistä, ja tokan kakun vielä edullisemmasta liettualaisesta tavallisen vaaleasta kuohuviinistä. Kumpaankin lisäsin tipan-pari tehostepinkkiä pastaväriä, mutta jälkimmäinen kakku jäi tietysti huomattavasti hennomman, vähän jopa persikkaisen väriseksi.

Eli siis saattaa olla, että jos haluaa sellaisen aivan tällaisen ihanan puhtaan vaaleanpunaisen kakun, josta keltainen sävy ei yhtään puske läpi, tämä vaatii tuon voin vaahdottamisen. Mutta ei minulla siis oikeasti ole mitään hajua tämän teoriani oikeellisuudesta, koska sulaahan se voi joka tapauksessa uunissa. Itse en aio kyllä ainakaan jatkossa vaahdotella, vaan vetelen sekoitettavalla ohjeella menemään.

Tästä keltaisuuden välttämissyystä kakkuohjeessa on muuten myös vain kaksi kokonaista munaa ja loput valkuaisia; mitä enemmän keltuaista, sitä kellertävämpi kakku. Kyllähän sitä saattaisi ihan pelkillä valkuaisillakin pärjätä, mutta en tiedä kärsisikö siinä jo maku. Itse päädyin tähän balanssiin. Ja jos jotakuta ei kiinnosta kakun väri tuon taivaallista, niin käytä ihmeessä neljä kokonaista munaa tuon 2+3 sijaan.  

KAKKUPOHJA SEKOITTAMALLA:

Laita kattilaan ja lämmitä sen verran, että voi sulaa:
200 g voita
2 dl kuohuviiniä

Sekoita kulhossa:
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa

Vispaa kevyesti sekaisin:
2 munaa
3 valkuaista
1 dl ruokaöljyä
lisää halutessasi:
punaista tai pinkkiä väriä
kuohuviini- tai mansikka-aromia

Lisää jauhoseokseen ensin hieman jäähtynyt voi-kuohariseos ja sekoita. Lisää tämän jälkeen muna-öljyseos ja sekoita tasaiseksi.

Levitä uunipannulle leivinpaperin päälle.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 12-20 minuuttia. Usein kun pinta on kokonaan pienillä kuplilla, pohja alkaa olla kypsä. Voihan tämän kakun tehdä ihan tavallisen värisenäkin, mutta jos haluat vaaleanpunaisen sävyn, tämän kakun on tarkoitus ruskistua mahdollisimman vähän, ettei väri mene rumaksi.

Jäähdytä pohja kelmun alla. Kumoa pohja sitten toisen leivinpaperin päälle ja irroita paistopaperi kakkupohjan pinnalta varovasti. Tässä vaiheessa pohjat voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten.

TÄYTE
500 g mascarponea
Tällä ohjeella valmistettu kuohuviinisiirappi
Tuoreita mansikan palasia

Leikkaa täysin jäähtyneet pohjat haluamaasi muotoon. Pohjasta saa kuvien mukaisen neljäkerroksisen n. 18 cm halkaisijaltaan olevan pyöreän kakun, tai sitten suorakulmaisen juuri sen kokoisen kuin haluaa. Ylimääräiset pohjan palat voi pakastaa pappilan hätävaraan, tai syöttää vaikkapa aviomiehelle, kuten minä yleensä teen.

Sekoita mascarpone ja siirappi. Voit jättää siirapin hieman raitaiseksi.

Mascarpone-kuohuviinisiirappitäyte

Levitä kolmasosa täytettä pohjalle ja laita täytteen päälle mansikan palasia. Paina seuraava pohjalevy tiiviisti päälle ja tee uusi kerros.

Itselläni on älyttömän kätevä korkea pyöreä säädettävä reunavuoka, johon kasaan aina pyöreät kakut. Hoituuhan se kakun täyttö toki ilman mitään kikkailujakin, tärkeää on vain täyttäessä tehdä ihan kunnolla tiivis kakku niin, että reunoilta ei kuitenkaan hirveästi mikään pursuisi yli. Ja sitä varten mansikoiden kanssa voi jättää ehkä sellaisen sentin varauksen reunasta.

Kakun päälle voi säästää ja levittää hieman täytettä, siihen voi tehdä erillisen voikreemin tai marenkivoikreemin, tai vatkata vaikka ihan vain kermavaahdon. Täytteeseen voi myös lisätä purkillisen vaahdotettua kermaa, kuten tein jälkimmäisen kakun kanssa. Kaikki sopivat. Joka tapauksessa täyttämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin yön yli vetäytymään ja koristella se vasta seuraavana päivänä.

Itse tein ensimmäiseen pyöreään kakkuun seuraavana päivänä marenkivoikreemin, josta osan värjäsin hennon vaaleanpunaiseksi ja maustoin mansikka-aromilla. Tätä aromia on olemassa myös kuohuviinin makuisena, ja sellaistakin voi lisätä pari tippaa täytteeseen tai taikinaan, jos haluaa vahvemman kuohuviinin maun kakkuun.

Kuohuviinikakun päällä on marenkivoikreemistä tehdyt pursotukset

Toisesta kakkupohjasta tein kolmikerroksisen suorakulmaisen kakun. (Olin kähveltänyt tästä kakkupohjasta jo ainekset kahteen hurmaavaan sydänleivokseen päiväkahveille ystäväni kanssa.) Suorakulmaisesta kakusta tulee tosi kaunis, kun sen päädyt leikkaa siisteiksi ennen tarjoilua. Tähän levitin jo edellisenä päivänä myös kakun päälle mascarponetäytettä, ja tarjoilupäivänä sudin sille varovasti kiiltoa kuohuviinistä tehdyllä kiilteellä.

Suorakulmainen kakku, jossa mascarponetäytteen päällä kuohuviinikiille



Kommentit

Suosituimmat tekstit