Keväinen appelsiini-tiramisu

Joskus omat leivontaideani lähtevät vain ja ainoastaan jostain tietystä väristä. Viime viikoloppuna tuli juuri sellainen fiilis, ja halusin ehdottomasti tehdä jotain keltaista. Meillä oli ohjelmassa jo tuorepastalasagnen ja hapanjuurifocaccian tekoa, joten tiramisu siihen jälkkäriksi oli melko helppo ajatus. Passion- ja mangovaihtoehtojakin punnitsin, mutta lähestyvän pääsiäisen kunniaksi päädyin sitten lopulta appelsiinivaihtoehtoon. 


Appelsiini-tiramisu sopii hyvin pääsiäiseen


Tiramisu on siitä kiva jälkkäri, että sen voi tehdä täysin valmiiksi edellisenä päivänä. Sen voi myös kasata vaikka suoraan jälkiruokamaljoihin, tai sen voi tehdä isoon lasipurkkiin tai periaatteessa ihan mihin vain astiaan. En nyt ole kyllä ihan varma, saisiko tällaista appelsiiniversiota kutsua tiramisuksi, mutta mennään nyt sillä (pyydän kyllä mielessäni anteeksi siltä italialaiselta kokilta, jonka kerran raivostutin syömällä sekaisin vitello tonnatoa ja spagettia).

Itse tykkään siitä, että tarjoilujen valmistelut voi jaksottaa. Tämänkin ohjeen appelsiinihillon voi keittää hyvin jo tiramisun kasaamista edeltävinä päivinä.


Tuore appelsiini tuo ihanaa raikkautta


APPELSIINI-TIRAMISU (n. 8 hengelle)

n. 200 g savoiardi-keksejä (lopullinen määrää riippuu valitsemastasi astiasta)

Appelsiinihillo

2-3 appelsiinia

n. 0,75-1 dl hillosokeria

(loraus Triple Sec -likööriä)

Täyte

4 keltuaista

1 dl sokeria

250 g mascarponea

2 dl vispikermaa

2 dl appelsiinirahkaa (Valio)

Kostutukseen

1 osa Triple Sec -likööriä (tai jotain sitruslikööriä tai appelsiinimehua)

1 osa kuumaa vettä

1 rkl sokeria tai tomusokeria


Tee näin:

1. Jos haluat tiramisun koristeeksi kuoriraastetta, se kannattaa raastaa ekana talteen. Puristeltuja appelsiininkuoria on huomattavasti ikävämpi koittaa raastaa :) 

2. Purista toisesta appelsiinista mehut ja pilko toisesta hedelmäliha. Koska appelsiinin viipaleiden kuoriminen on aika nihkeää puuhaa, suosittelen sellaista greippitaktiikkaa. Niin tai näin, tarkoitus on saada vain hedelmäliha mukaan, ei niitä viipaleiden kalvoja. Lopusta voi sitten puristaa vielä vähän mehua. Itselläni oli kaksi isoa appelsiinia ja mehua tuli hieman yli 2 dl. 

3. Keitä appelsiinimehua ja hillosokeria noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi appelsiininpalaset kiehumaan hetkeksi. Anna jäähtyä täysin, mielellään seuraavaan päivään. Appelsiinihillo saa olla melko juoksevaa, joten ennen käyttöä sitä voi tarvittaessa ohentaa liköörillä. 

4. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Jos ajatus raaoista keltuaisista hirvittää, vatkaa vesihauteen päällä olevassa kulhossa niin pitkään, että kaikki sokeri on sulanut. 

5. Vatkaa toisessa kulhossa kerma ja mascarpone yhdessä vaahdoksi. (Vispilää ei tarvitse pestä keltuaisvaahdon jälkeen).

6. Yhdistä vaahdot nuolijalla sekoitellen.

7. Ota appelsiinirahka esiin, älä sekoita tätä mihinkään.

7. Liuota kuumaan vesitilkkaan sokeri, lisää likööri. Käytä riittävän laakeaa astiaa, esimerkiksi pakasterasiaa. 

8. Lisää tarjoiluastian pohjalle sinne tänne vähän appelsiinihilloa ja ohuelti täytettä. 

9. Dippaa savoiardikeksit molemmin puolin nopeasti vesi-likööriseoksessa (älä liota ollenkaan) ja painele kevyesti vieri viereen täytteen päälle. Keksejä voi taitella astiaan sopivan kokoiseksi ennen dippausta.

10. Lisää keksien päälle appelsiinihilloa sinne tänne, lisää myös nokareita appelsiinirahkaa. Lisää lopuksi mascarponetäytettä. 

11. Jatka seuraavaan kerrokseen. Kerroksia tulee riippuen astiastasi kahdesta ylöspäin. Pidä huoli, että päällimäiseksi jää mascarponetäytettä, ei keksejä. 

Tämä täyttäminen ei ole niin tarkkaa, hyvää siitä tulee joka tapauksessa!

12. Lopuksi voit koristella pinnan vielä appelsiinihillolla ja kuoriraasteella.

13. Laita tiramisu kylmään, mielellään yön yli odottamaan. Näin keksit ehtivät pehmentyä juuri sopiviksi tarjoilua varten.


Tiramisu syntyy melko yksinkertaisista aineksista


VINKKEJÄ:

Jos sinulla ei ole hillosokeria, voit käyttää myös tavallista sokeria appelsiinihillon keittämiseen. Silloin hillosta tulee toki juoksevampaa. 

Jos et halua alkoholillista versiota, voit hoitaa keksien kostutuksen pelkällä appelsiinimehulla. 

Jos et halua käyttää kananmunaa, voit jättää keltuaisvaahdon vallan hyvin poiskin. Keltuainen tekee mausta kuitenkin vielä pehmeämmän ja täyteläisemmän. Itse jättäisin ennemmin kerman pois, näin rakenteesta tulee vielä tiiviimpi. 

Jos haluat käyttää myös valkuaiset, voit toki vatkata nekin erikseen vaahdoksi ja sekoittaa mukaan.

Appelsiinirahka ei ole mikään välttämätön ainesosa, mutta siitä tulee kyllä kivasti lisää makua ja väriä. 







Kommentit

Suosituimmat tekstit